Aggodalommal kísértük figyelemmel azokat a töredék híreket, melyek a dunaszerdahelyi Felvidéki Harcosok szurkolócsoport elleni rendőri akció kapcsán láttak napvilágot. Az elmúlt napokban egyeztettünk a csoport egy tagjával, aki egyértelművé tette, hogy nem illetéktelenül, fogadatlan prókátorként szólalunk meg, így a Légió Hungária is állásfoglalást tesz közzé az üggyel kapcsolatban.Mint ismert, a Felvidéki Harcosok 15 tagjánál házkutatást tartottak a szlovák hatóságok, mintegy 150 rendőr bevetésével. Az akció során több olyan tárgyat lefoglaltak, melyek a szurkolói csoporthoz, illetve hazafias nézetekhez köthetőek. A rendőrségi közleményből egyértelműen kiderült, hogy az intézkedés az általuk extrémistának, gyűlöletkeltőnek minősített és akként bemutatott, valójában egészséges haza- és nemzetszeretetet tükröző megnyilvánulások ellen irányult. Az azóta felröppent hírekkel ellentétesen az igazság az, hogy sajnos meggyanúsították őket, és olyan személy is van, aki ellen hat vádpontot fogalmaztak meg. A dunaszerdahelyi labdarúgó csapat és szurkolói csoportjai mára sokkal többek, mint egyszerű sportegyesület, és köré szerveződő közösségek. Jelen pillanatban a határon túli magyarság egyik kiemelkedő kohéziós erejét jelentik, így egyértelmű, hogy az akció elsősorban a felvidéki magyarság elleni megfélemlítési kísérlet.

Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy az eljárásnak köze lehet ahhoz az Európai Uniós tervezethez, mely a nacionalista csoportok betiltását irányozza elő az EU tagállamaiban. Amennyiben valóban ez a törekvés (is) szerepel a szlovák állam intézkedéseinek hátterében, akkor az azt is jelenti, hogy az illlegáliis bevándorlás kérdéskörben helyesen, az EU vezetésével szembehelyezkedő kormányok, ilyen lépésekkel szeretnének gesztust gyakorolni az Unió felé. Emlékezetes, hogy Varsó baloldali polgármestere erre hivatkozva akarta betiltani a Függetlenségi Menetet, illetve a hazai gyülekezési törvénybe is olyan elemek kerültek, amik kifejezetten a Becsület Napja ellen irányulnak.

A Légió Hungária elfogadhatatlannak tartja azokat az egyértelműen magyarellenes megnyilvánulásokat, melyek Kárpát-medence szerte megfigyelhetőek, és az őshonos magyarság identitásának elnyomására, a közösségek megfélemlítésére irányulnak. Nem tudjuk elfogadni azt sem, hogy miközben Európa végveszélyben van, bármelyik kormány sovén provokációkkal szítson további feszültségeket nemzeteink között, illetve megfelelési kényszertől vezérelve, az egészséges önvédelmet szolgáló nacionalizmus ellen törjön.

Légió Hungária
2018.11.24.