Évindító beszélgetés a Zöldinges szerkesztőségével

Az év első interjúmegkeresése egy bajtársi felülettől, a Zöldinges világnézeti magazintól érkezett, melyet nagyon nagy örömmel fogadtunk el.

 

Lentebb változtatás nélkül közlünk egy részletet az interjúból, mely teljes terjedelmében a HIVATKOZÁSRA kattintva érhető el. Kövessétek bajtársaink felületeit a Telegramon és a Hundubon is.

Január 3-án, az új esztendő első napjaiban ültünk asztalhoz legközelibb harcostársainkkal, a Légió Hungária vezetőségével, hogy a 2020-as év kihívásairól és sikereiről beszélgessünk. Csikós Gergő főszerkesztő kérdéseire Incze Béla vezetőségi tag válaszolt. Megszólaltak még Lipták Tamás és Csirke Gergő vezetőségi tagok, valamint az asztalnál helyet foglalt a teljes Zöldinges főszerkesztőség is Váradi Attila és Bognár Albert személyében.

 

A 2020-as Covid19 járvány jelentősen megnehezítette a főleg mozgalmi tevékenységet folytató Légió Hungária munkáját. Hogyan sikerült ezt a helyzetet kezelni és milyen új stratégiákat alkalmaztatok a mozgalom hírnevének öregbítésére, a toborzásra és új emberek megszólítására vonatkozóan?

I.B. Húsbavágó volt számunkra a Coviddal kapcsolatos összes korlátozás. 2018-ban alakultunk, és az volt az évekre lebontott stratégiánk, hogy ’18-’19-ben kialakítunk egy olyan presztízst, hogy legalábbis a szélsőjobboldalon, de még inkább országos szinten ismertek legyünk. Egy-két olyan megnyilvánulásunk volt ez alatt az időszak alatt, ahol tudtuk ezt pipálni, és azok, akik a politikai közéletben érdekeltek, elkezdtek ránk figyelni. Akkor, ott még ezt tudtuk hozni. 2020-al kapcsolatban pedig az volt a célunk, hogy növeljük a vidéki divízióink számát. Volt erre egy kidolgozott stratégiánk, hogy mikor és hol tartunk toborzó összejövetelt, és mozgósítjuk a helyi erőinket. Az előre eltervezetteket 60-70%-ban tudtuk teljesíteni, de ezek közül is volt olyan, ahol zártkörűsíteni kellett, vagy egy esetben az is előfordult, hogy nem az adott régióban tartottuk meg a gyűlést, hanem Budapesten. Alkalmazkodni kellett, ennek ellenére épp az elmúlt néhány napban volt egy beszélgetés egy olyan fórumunkon, ahol a területi divízióvezetők vannak jelen, és a többség pozitívan értékelte az elmúlt évet, még annak ellenére is, hogy látjuk milyen lehetőségektől voltunk elvágva, tehát létszámunkban százalékos arányban egy nagyon komoly növekedést fel tudunk most mutatni, de ha nem ilyen lett volna ez az év, hát nem tudom hol lett volna a plafon.

Mint említetted, 2018-ban alakultatok. Mi volt a katalizátor, ami arra a döntésre sarkallt, hogy létrehozzátok a mozgalmat? Mi a küldetésetek?

Az úgynevezett nemzeti radikalizmus elvesztette minden erejét, és gyakorlatilag teljesen kiüresedett. Bő tíz évig hajtóerő volt, és nagyon komoly eredményeket ért el, de a 2010-es évek második felében ez véget ért. A magyar szélsőjobb darabjaira hullott, és úgy éreztük, hogy új energiát, új lendületet kell neki adni. Nem mondom, hogy ennek a részküldetésnek a végére értünk, de az emelkedés megkérdőjelezhetetlen. A Légió Hungária középtávú küldetése, hogy Magyarországon ismét létrejöjjön egy nagylétszámú, szervezett szélsőjobboldali tábor, amely képes rá, hogy nemzeti sorskérdésekkel kapcsolatban társadalomformáló erőként lépjen fel.

Szó esett a divíziókról. Milyen szervezeti egységek alkotják a mozgalmat?

Kétfajta divíziót különböztetünk meg. Az egyik területi alapú, általában megyét értünk alatta. A másik szakirányú, ilyen például a világnézeti, vagy a külkapcsolati divízió. Ezekben csak teljesértékű tagok tevékenykednek, önkéntes alapon. A személyes irányultság és tehetség határozza meg, hogy ki hová kerülhet.

Idén a fizikaiból leginkább az online térbe szorultunk mindannyian, tudjuk milyen sok lehetőség adódott erre az esztendő során. Nektek melyik az az online felület, és az ehhez kapcsolódó konkrét stratégia, ami leginkább sikeresnek bizonyult, és tudjátok ajánlani a számok tükrében is?

I.B. Nagyon nehéz kérdés, mert ajánlani ugyan nem tudom, de a számok sajnos továbbra is a Facebookot hozzák. Borzasztó az egész, ami a legnagyobb közösségi média felületén zajlik, de még az adminisztrátori és moderátori véleményterror ellenére is ott generáljuk a legnagyobb nézettséget. A közelmúltban létrejött egy magyar fejlesztésű oldal a HunDub, ahol jelenleg a mozgalmak közül a legnagyobb követőtábora a Légió Hungáriának van. Ebben nem vagyok száz százalékosan biztos, de a teljes oldalon nekünk van a negyedik legnagyobb táborunk. 70.000 főt meghaladó regisztrációs számról van szó, úgyhogy idővel vagy kinövi magát ez a kezdeményezés, vagy sem, de pozitívan állunk hozzá. Ez még sokadlagos kommunikációs felületünk. Sajnos akár tetszik, akár nem, elsődleges a Facebook, tehát a legnagyobb elérési számokat ott tudjuk generálni, másodlagos a Telegram csatornánk, harmadlagos a hírlevél és negyedleges a HunDub. Az Instagram is jól fut, itt a Facebookhoz hasonló számokat produkálunk.

TikTok?

I.B. Nem, és nem is fogunk. (nevet)

Mint leginkább a fizikai térben tevékenységet kifejtő mozgalom, az utcai és tömegrendezvények azok, ahol otthonosan mozogtok. Ezeket milyen kompromisszumokkal tudtátok megtartani, ha egyáltalán sikerült?

Az interjú második fele a HIVATKOZÁSRA kattintva érhető el.