Bemutatkozik a Légió Hungária Mozgalom – interjú Incze Bélával

A Betyársereg készített interjút Mozgalmunk egyik vezetőjével Incze Bélával. A szerteágazó beszélgetés során érintve lettek világnézeti és gyakorlati kérdések egyaránt.

 

Nemrég ütős videóval lépett a nyilvánosság elég egy új mozgalom, amelyet ifjú hazafiak – mégis rendkívül tapasztalt, veterán harcosok – alapítottak. A Légió Hungáriáról a mozgalom vezetőjét Incze Bélát kérdeztük.

 

– Nehezen megkerülhető kérdés, ezért mindenképp fel kell tennem. Mindenki tudja, aki a nemzeti oldalt kicsit is ismeri, hogy te a HVIM egyik vezetője voltál és sokan a vármegyétől átléptek hozzátok. Mi történt? Miért vált szét az utatok?

Valóban nehezen megkerülhető a kérdés, de ennek ellenére a miértekre nem fogok válaszolni. Ennek több oka is van. Egyrészt júniusban született egy megállapodás, hogy egyik fél sem beszél erről, mert egy szervezet belső feszültségei senki másra nem tartoznak. A múltban számos esetben megfogalmaztam, hogy belőlem mindig ellenérzéseket vált ki, amikor egy adott közösségből távozó személy, vagy csoport sarat dobál visszafelé. Ezzel semmi mást nem tesz, csak a közös ellenség munícióját gyarapítja. Lehet, hogy sarkos a hasonlat, de számomra ez olyan lenne, mintha vamzer lennék, csak egy ilyen szituációban nem büntetőjogi, hanem közéleti következmények lépnek életbe. A másik ok pedig, hogy a Légió Hungáriát már a megalakulás pillanatában sem csak a Vármegyéből kilépettek alkották, sőt a vezetőségben is van olyan személy, aki nem volt tagja a HVIM-nek. Ha én most a múltat kezdeném boncolgatni, akkor szükségszerűen őket is bevonnám valamibe, amihez semmi közük, de az új felállás okán nyilván szolidárisnak kellene lenniük irányomba/irányunkba. Ez mindenkinek egy méltatlan és kellemetlen szituáció lenne. Harmadrészt pedig a HVIM nekünk a múlt. Nem rágódunk azon, hogy mi lehetett volna másképp. Egy olyan döntést hoztunk meg, ami az egész életünket megváltoztatta, és a jelenre, illetve a jövőre kívánunk koncentrálni, nem egy múltbéli szituációba beleragadni.

 

– Miért Légió Hungária? Honnan jött az elnevezés?

Több variáció is felmerült, és azért erre esett a választásunk, mert a legionárius szellemiség olyan alapvető értékeket hordoz magában, amiket időtől és tértől függetlenül meg kell jelenítenie egy jobboldali közösségnek. Ezen túl a szó hordoz magában egyfajta méltóságteljességet. A Hungária nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorul.

 

– Mi pontosan a célotok a nemzeti oldalon? Miben különböztök például a HVIM-től?

Az öndefiníciónkban nem szerepel sem a „nemzeti oldal” sem a „nemzeti radikalizmus” kifejezés, így ezen a palettán nem is helyezzük el magunkat. Ennek oka, hogy mindkét jelző egy olyan időszakhoz kötődik, ami lezárult. Egy korábbi írásomban azt fejtettem ki, hogy a „nemzeti radikalizmus” betöltötte történelmi küldetését abban a pillanatban, amikor megbukott a baloldali kormány. Tulajdonképpen egyfajta ernyő volt, ami rengeteg különböző embert és csoportot egyesített annak érdekében, hogy megvalósulhasson a közös cél: Gyurcsány Ferenc bukjon meg, az MSZP-SZDSZ kormány bukjon meg. Ez teljesült, és a nemzeti radikalizmus képtelen volt újrafogalmazni önmagát, ezért hosszú évek alatt ugyan, de atomjaira esett szét. Ha ebbe az irányba kívánnánk visszafordulni, az semmi más nem lenne az égvilágon, csak nosztalgia.

 

A jelenben és közeljövőben egyértelműen egy önmeghatározási folyamat játszódik le. Nem véletlen, hogy több szervezet és hangadó személy is megfogalmazta, hogy eljött az ideje egy új keretrendszer létrehozásának, ami alkalmas arra, hogy korszerű formában, korszerű válaszokat adjon a kihívásokra. A Légió Hungárián belül egy külön munkacsoport lett felállítva, amelynek az a feladata, hogy ezt a kérdést vizsgálja. Az eredmények láthatóak lesznek részben gyakorlati tevékenységünk által megnyilvánulva, részben pedig tanulmányok és egyéb anyagok formájában. Ami biztos, hogy abban az értelemben a konzervativizmus útját járjuk, hogy bizonyos múltbéli értékek megőrzése, aktualizálása és továbbadása központi jelentőséggel bír, de ez a fogalom önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy definiáljon minket, így mellécsatolhatjuk a militáns jelzőt is, hiszen nem passzív szobafilozófusok vagyunk, akik elefántcsonttornyukba zárkózva szemlélik a világot, hanem világnézeti harcosok, akik tesznek is meggyőződésük érvényre juttatásáért.

 

 

Az interjú második fele a HIVATKOZÁSRA kattintva érhető el, a Betyársereg web-oldalán.

 

Betyársereg