Az Ostromkalauzzal megkezdődött a Festung Budapest 2024-es rendezvénysorozata

Idén ötödik alkalommal gyűltünk össze az Ostromkalauzra február első vasárnapján, a rendezvény történetében először a pesti oldalon. Retkes Tamás író, történész ezúttal a Duna bal partján fekvő városrész ostromát elemezte a hallgatóság számára.


 

A tavaszt idéző napsütésben jó félszázan gyülekeztünk a megadott időpontban a Keleti pályaudvar előtti téren, hogy részt vegyünk a sétáló történelemórán. Az Ostromkalauz elsősorban a várból való kitörés tematikája mentén halad, ezért az eddigi helyszínek főleg Budára korlátozódtak, teljesen érthetően. Tavaly azonban már a Margit-szigeten zajlott az előadás, idén pedig a pesti oldal „debütált”.

 

 

 

Az árulókat megvetették

 

Ugyan a Becsület Napja és maga a Festung Budapest Rendezvénysorozat is elsősorban a magyar és a német katonák hősiességéről szól, mégsem lehet szó nélkül elmenni a mindenhol jelen lévő árulók, dezertőrök tevékenysége mellett sem. Róluk emlékezett meg a tőle megszokott ironikus stílusában Retkes Tamás történész.

 

 

 

Az elhangzott adatokba, történetekbe külön nem mennék itt bele, hiszen a végül több mint egy órán át tartó előadás rengeteg információt nyújtott, amelyet lehetetlen ilyen módon visszaadni.Annyi azonban kiderült és említésre méltó, hogy azoknak sem volt feltétlenül jó sora, akik a szovjethez való átállást választották – az árulókat még ők sem szerették. Sokuk éppen úgy járt, mint akik a háború utolsó pillanatáig kitartottak, legfeljebb a hadifogoly táborokban a szovjet mellett egykori bajtársaik haragját, megvetését is el kellett viselniük.

 

 

 

Folytatódik a rendezvénysorozat

 

A tavaszias időjárást csak a néha felerősödő szél tudta kissé fagyosabbá tenni, így azért jól esett a program után a forralt bor vagy a meleg tea, amelyet Mozgalmunk biztosított, miközben a kötetlen beszélgetés zajlott.


 


 

Az esemény zárásaként Incze Béla Mozgalmunk vezetőségi tagja mondott köszönetet a hallgatóságnak, amiért eljöttek a sétáló történelemórára, és hívta fel rá a figyelmet, hogy az Ostromkalauz csak nyitánya volt a 2024-es programsorozatnak, hiszen február második hétvégéjén is több eseményen emlékezhetünk a huszadik század egyik legheroikusabb vállalkozására. 

 

 

 

Egy mindenki számára elérhető rendezvényt ajánlunk ezúton is, hiszen február 11-én 17 órára vár mindenkit Mozgalmunk a Kapisztrán térre, ahonnan hatodik alkalommal szeretnénk fénylánccal bevilágítani a „Hősök Útját”.

 


 


 

Légió Hungária
 

Kapcsolódó:

 

Festung Budapest Rendezvénysorozat 2024