Ötödik alkalommal került megrendezésre a Mecseki Láthatatlanok Emléktúra.A nyirkos szombati reggelen hozzávetőleges ötven fő gyülekezett a tettyei Mecseki Láthatatlanok emlékműnél. A túra megnyitóján felelevenítettük a Tettye környékén történt eseményeket és visszaemlékezéseket olvastunk fel a korabeli naplóbejegyzésekből.

Az égiek kegyesek voltak hozzánk, így az elmúlt napok esős időjárása ellenére igazi kirándulóidőben vághattunk neki az útnak.A Tettyéről a Mecsek-kapu, majd a Dömör-kapu felé vettük az irányt, ahol szintén visszaemlékeztünk az ott zajló harcokra. Ezek után a Tv-torony felé vezetett az utunk.A TV-toronytól célba vettük Vágotpusztát, ahol az antikommunista szabadságharcosok ideiglenes főhadiszállása volt. A haranglábnál elhangzott a helyszínhez kapcsolódó visszaemlékezés és Incze Béla Légió Hungária vezetőségi tag emlékező beszéde.Itt a résztvevő szervezetek képviselői megkoszorúzták a hősök emléktábláját és mécsest gyújtottak a kopjafánál.


Fél órás pihenőt követően indultunk vissza a túra kiindulópontjára, amely sorát útba ejtettük a Kőlyuki barlangot és a TV-tornyot.Külön tiszteletet érdemel az egyik résztvevő, aki fájdalmai ellenére tartotta velünk a tempót és becsülettel végigjött a túra.Az emléklapok kiosztása a Tettye fölött jóval szürkület előtt történt meg. Igaz, hogy ez a túra nem a teljesítményről és a gyorsaságról szólt, azonban rekordidőben, pihenőkkel együtt 8 óra alatt sikerült teljesíteni a résztvevőknek a közel 30 km-t.Tartalmas, jó hangulatú és méltó módon emlékeztünk a mecseki antikommunista harcosokra!Dicsőség a hősöknek!

 

Légió Hungária

 

Kapcsolódó:

A Láng még ég! - videós, képes beszámoló október 23-ról

Spirit of '56